Abessiniern är en social, trofast, livlig och intelligent katt. Sen är de som alla katter olika personligheter. Jag tycker alla katter är vackra och en abessinier är en riktig skönhetsupplevelse med sitt levande ansikte, uttrycksfulla ögon och graciösa kropp. De är så kärleksfulla och vill vara med i vardagen. Ibland öppnar de dörrar, men jag har ingen sån rackare just nu. Aida gillar att flytta på strumpor eller andra mjuka saker som hon hittar i huset. Zambal vill alltid gosa i TV-soffan och efter ett tag kommer resten dit. När det är matdags kommer alla rusande.

Så här skriver Sverak:

Abessiniern, abyn, är elegant, livlig och nyfiken. Den är läraktig och vill gärna vara med när det händer saker i hemmet.

Abyns päls är unik! Den är kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.

Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Benen är långa och slanka med små ovala tassar. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot tippen.

Abyn har ett kilformat ansikte och ganska stora öron som gärna kan vara tofsade. Det ska vara god bredd mellan öronen som ska vara breda vid basen. De stora ögonen är mandelformade, lysande och uttrycksfulla och runt ögonen ser det ut som om den har eyeliner. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön.

För mer information hänvisar jag till:

Abyklubben

Aby&Somaliringen